Merle – SINE-insertie van Mc – Mh, het ongelooflijke verhaal van merle Bekijk groter

Merle – SINE-insertie van Mc – Mh, het ongelooflijke verhaal van merle

merle001

Nieuw product

Door Mary Langevin

Vertaald uit het Engels door vertaald door Noëlle Hoorneman en Marjoleine Roosendaal

Hardcover 150 pagina's in full-color met meer dan 800 illustraties en foto's

Meer details

29,95 €

Meer informatie

Door Mary Langevin
Vertaald uit het Engels door vertaald door Noëlle Hoorneman en Marjoleine Roosendaal

“Het ongelooflijke verhaal van merle” is zeer de moeite waard voor iedereen die een ras heeft of fokt waarbij de kleurslag merle voorkomt, maar ook voor iedereen die belangstelling heeft voor de genetica van vachtkleuren bij honden en in feite voor iedereen die belangstelling heeft voor genetica.

Langevin is een Catahoula-fokker, een ras dat bekend staat om de vele merle-variaties die erin voorkomen. Daardoor is de schrijfster al enkele decennia bekend met de merkwaardige verschijningsvormen van merle. Ze weet een zeer lastig onderwerp heel toegankelijk te maken met haar heldere schrijfwijze, de vele grafieken en talloze fotovoorbeelden.

Haar uitleg gaat van het prille begin -waar werd gedacht dat de testen niet klopten omdat eenkleurige honden als dubbel merle testten- tot het moment waar de wetenschap nu is. Enorme stappen die werden gemaakt in een relatief korte periode.
Langevin gaat in op de 27 verschillende combinaties die mogelijk zijn en legt uit welke uiterlijke kenmerken daar bij horen, ze legt uit hoe het zit met de oor- en oogproblematiek die bij merle zou horen en verklaart dingen die tot nog toe onverklaarbaar waren, zoals witte delen op honden die niet bont zijn.
Wie denkt dat er voor dit boek eerst een cursus genetica nodig is hoeft zich geen zorgen te maken; Langevins missie was dit een toegankelijk en begrijpelijk boek te maken voor iedereen en daar is ze wonderwel in geslaagd. De kritieken van de Amerikaanse versie van dit boek waren zeer lovend, en terecht. Daarom is het heel fijn dat het nu in Nederlandse vertaling beschikbaar is. 

Een absolute aanrader.